zondag 15 mei 2016

APPLAUS, Officieel Nederlandsch Cabaretboek

In de crisisjaren van de jaren '30 ondernam schrijver Wouter Loeb de samenstelling van het "Officieel Nederlandsch Cabaretboek APPLAUS" met medewerking van (alle) vooraanstaande cabaretiers en tekstschrijvers van dat moment en een postuum eerbetoon aan Jean Louis Pisuisse.
De uitgave werd gerealiseerd door NV De Zuid-Hollandsche Boek- en Handelsdrukkerij te Den Haag. Het boek bevat bijdragen (teksten, portretjes en tekeningen)  van de volgende artiesten en schrijvers:
  1. Henri Borel
  2. Jan R.Th. Campert
  3. Willy Corsari
  4. Claudy
  5. Clinge Doorenbos
  6. Louis Davids 
  7. Antoinette van Dijk
  8. Eland 
  9. Ben van Eijsselsteijn
  10. Jan Feith
  11. Elsa Kaiser
  12. Wouter Loeb
  13. Rinus Niessen
  14. Paoli
  15. Kees Pruis
  16. Jan van Riemsdijk
  17. Hans Snel 
  18. J.H. Speenhoff
  19. Herman Stenz
  20. Herman Tholen en Albert van Lier (Tholen & van Lier)
  21. Herre de Vos
  22. Luc. Willink
  23. Manna de Wijs-Mouton
  24. Louis Borel
  25. Joh. W. Broedelet
  26. John de Zoete (Paulton) 
Het boek bevat in totaal 183 pagina's op A4-formaat. Van een aantal artiesten is een foto geplaatst, samen met opdracht of tekening/prentje.  De publicatie diende als doel een serieus overzicht te geven van cabaret als kleinkunst en het beste te laten zien wat Holland kon produceren in deze tijd.  Een vervolg heeft het helaas nooit gehad. Dat zal met de aanhoudende crisis te maken hebben gehad en de wereldbrand die daarop weer volgde.  De productie van kwalitatief goed cabaret is nooit gestopt, al moe(s)t weliswaar flink gezocht worden tussen alle kopij (van matige aard).

De fraaie omslag werd ontworpen door Hans Borrebach. Deze is opvallend modern voor deze tijd. Door de vorm van twee applaudiserende handen tegen een donkere achtergrond, zien we in kleur de voorstelling van een cabaretier op een podium tegenover publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten