maandag 25 april 2016

Willy Derby (1)


Willy Derby is één van de meest bekende zangers van het Nederlandstalige repertoire (van voor de Tweede Wereldoorlog tenminste dan). Over hem valt genoeg te schrijven, minstens over zijn omvangrijke repertoire en aanzienlijke platenproductie.  De Haagse zanger was zeer geliefd. Ter introductie alvast het liedje Vogelijn dat Willy opnam voor het label Parlophon.



Willy Derby (1886-1944)
De Haagse zanger Derby had een uitgebreid repertoire van humoristische liederen, maar bezong op dramatische en overtuigende wijze het Nederlandse levenslied. Tot zijn repertoire behoorde o.a. "Scheiden doet lijden" dat tot op heden nog een bekend lied is.
Aan het begin van zijn carriére zong Willy samen met zijn broer Lou, maar dat bleek een kort succes. Door wederzijds commentaar besloten de gebroeders Dieben (hun eigenlijke familienaam) al snel elk hun eigen weg te gaan.  Lou Bandy en Willy Derby hadden hierna afzonderlijk van elkaar een zeer succesvolle carriére met soortgelijke liederen, hoewel Bandy meer als komiek werd beschouwd dan Willy. Dat neemt niet weg dat Willy Derby succesvolle humoristische liedjes ten gehore bracht, o.a "De Barbier van Sevilla".

Willy Derby, afgebeeld op de bladmuziek van
's Levens Schaduwzijde
Een uitgebreide selectie van het repertoire van Willy Derby is te vinden op You Tube, via het kanaal van Gerrit Wilbrink. Deze heeft de originele platen fraai gedigitaliseerd en voorzien van tekst en beeldmateriaal. Klik hier.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad eigen grammofoon en een plaatje uit eigen collectie. Mettertijd wil ik graag meer on,ine zetten op deze manier.

    BeantwoordenVerwijderen